Λικέρ Κράνο. (Συνταγή Ποντίας μαμάς)

Με το που έμπαινε Σεπτέμβρης θυμάμαι το σπίτι γεμάτο κράνα! Η μαμά και η γιαγιά μάζευαν τις μισές κρανιές του χωριού. Το μάζεμα δεν το καλοθυμάμαι… Λογικά μαζί τους θα με είχαν στο χωριό αλλά κάπου θα σαλαχάνευα. Θυμάμαι όμως αμά τα φέρμαμε σπίτι που κοκκίνιζαν όλα τα δισκάκια και το σπίτι φωτιζόταν από το χρώμα. Είχαν στυφή γεύση και μου άρεσε να τα μασουλάω στα νεύρα μου. Σε παρόμοιες καταστάσεις νεύρων και θυμού τα χρησιμοποιούσα και σαν πετριές στα κεφάλια των αναίσθητων φιλενάδων μου που με δε με έβαζαν σαν πουλάκι στα παιχνίδια μας. Τάχα είχαμε μικρότερες..Φευ! Παλιοζηλιάρες ήσαν! Άμα η μάνα και η γιαγιά έπαιρναν χαμπάρι πως τα κράνα λιγόστευαν επικίνδυνα τα μάζευαν άρον άρον και έφτιαχναν ένα θεσπέσιο λικέρ. Στο δικό μου σπίτι πια δεν το παραλείπω ποτέ να έχω ένα μπουκάλι από αυτό το υπέροχο ποτό.

Η συνταγή του είναι απλούστατη: Η βασική αναλογία είναι 1:1. Δηλαδή ένα φλυτζάνι κράνα, με ένα φλυντζάνι ζάχαρη κι ένα αλκοόλ. Το αλκοόλ το επιλέγουμε σύμφωνα με τα γούστα μας. Μπορεί να ναι ούζο, τσίπουρο, κονιάκ ή για τις πιο μοντέρνες βότκα. Η γιαγιά και η μαμά μου ψήφιζαν δαγκωτό ούζο, αν και οι περισσότερες κυρίες που γνωρίζω προτιμούν το κονιάκ. Κι εγώ ούζο χρησιμοποιοω και δεν με πρόδωσε η γεύση του τελικού ποτού ποτέ!

Σε μεγάλο γυάλινο βάζο που κλείνει καλά βάζουμε τα κράνα μας, προσθέτουμε ανάλογη ζάχαρη και το αλκοόλ που επιλέξαμε για να γίνει το «βράσιμο» και για μυρωδιά βάνουμε λίγα γαρύφαλλα . Το βάζο μας το αφήνουμε έξω στον ήλιο ΧΩΡΙΣ να ανοίγουμε τρεις την ώρα το καπάκι του! Άμα το ανοίξουμε και βγουν από μέσα ντουμάνια οι καπνοί δεν καλούμε την Πυροσβεστική. Απλά το ξανακαπακώνουμε και παρακαλούμε το θεό να μην το καταστρέψαμε. Μετά τις 40 ημέρες το σουρώνουμε σε τσαντίλα, το βάνουμε σε γυάλινο μπουκάλι του γούστου μας και το φυλάμε με τα υπόλοιπα ηδύποτα μας στην κάβα μας. 

Σε όσες το φτιάξουν, Καλόπιοτο!

About Στάλα στη μνήμη

Ό,τι παρήλθε, πέρασε και δεν ξαναγυρίζει. Μ' αν είχε λάμψη δυνατή και πάλι θα φωτίζει. Κ. Καραθεοδωρή View all posts by Στάλα στη μνήμη

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: