Μαρμελάδα Κορόμηλο (συνταγή ασό Καρς μερέα)

Δεν ξεύρω για το δάκρυ αλλά η μαρμελάδα κορόμηλο είναι ότι νοστιμότερο φαγώθηκε για πρωινό ποτέ. Σαν μπαίνει το καλοκαιράκι και  συμμαζευόμαστε στα εξοχικά μας, ξεκινάμε να φτιάχνουμε τις μαρμελάδες του Χειμώνα αρχίζοντας από την αγαπημένη όλων, την μαρμελάδα κορόμηλο. Τα βήματα για να φτιαχθεί απλά:

Βήμα πρώτον: διαλέγουμε την καλύτερη κορομηλιά που θα (ξετινάξουμε.) Κατ εμέ καλύτερα  κορόμηλα από αυτά που μαζεύω από το δέντρο που έχει η θεία Ευανθία στην αυλή της δεν υπάρχουν! Μεγάλα, κόκκινα και ζουμερά! Όλο γλύκα!

Η μάνα μου σα με βλέπει με το καλάθι να πηγαίνω κατά τη θεία κατεβάζει τα μούτρα μέχρι το πάτωμα κι αρχίζει τα 12 δώδεκα βαγγέλια, γιατί τάχα μου δεν καταδέχομαι τις δικές μας  κορομηλιές, που αυτή φύτεψε για να χει το καμάρι της να τρώει μαρμελάδες, που ότι θα φανταζόταν κλέφτη κορόμηλων το εν λόγω καμάρι ποτές της δε το χε διανοηθεί και πως από την ντροπή της που να κρυφτεί δεν ξέρει κι άλλα τέτοια χαρούμενα. Εισπράττει ένα «το ξένο είναι πιο γλυκό» κι αυτό στα γρήγορα, το ψάθινο καπελάκι μου στραβά  και δρόμο για την αγαπημένη κορομηλιά!

Βήμα δεύτερον:  Αφού λοιπόν διαλέξουμε το δέντρο μας,  οριοθετούμε το χώρο μας και προασπιζόμαστε τα συμφέροντα μας. Φυσικά και είμαι η αγαπημένη ανηψιά της θείας Ευανθίας ΚΑΙ φυσικά εγώ και μόνον εγώ έχω το ηθικό δικαίωμα να ρημάζω το δέντρο της. Οι άλλες στην σειρά τους! Απλές, ξεκάθαρες εξηγήσεις μεταξύ γειτόνων και συγγενών για να μη βρεθούμε οι ξαδέλφες, μαλλί με μαλλί, πιασμένες..

Βήμα τρίτον:  Επειδή τα χρόνια που σκαρφαλώναμε σα ζαγάρια στα δέντρα πέρασαν και δη ανεπιστρεπτί, παίρνουμε μαζί μας την κόρη της γειτόνισσας , τάχα μου να μάθει το κορίτσι πώς να φτιάχνει μαρμελάδα και του αλλάζουμε τα φώτα στο ανέβα κατέβα στο δέντρο. Όσες δεν έχουν κόρες οι γειτόνισσες τους, ψάξτε για μικρανηψιές και στην ανάγκη επιστρατεύστε και τους γιους… Οι τελευταίοι μια χαρά κουβαλάνε μετά και το βαρύ καλάθι!

Βήμα τέταρτον: Τα κορόμηλα μας αφού τα πλύνουμε καλά τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό να βράσουν κι έπειτα τα σουρώνουμε κρατώντας όμως το νερό στο οποίο έβρασαν. Το βράσιμο τους δεν πρέπει να ξεπεράσει τα δέκα λεπτά. Γίνεται ίσα ίσα για ν α μαλακώσουν και στη συνέχεια να μπορέσουμε να τα αποφλοιώσουμε.

Βήμα πέμπτον: η αποφλοίωση ! όπως έχουμε τα βρασμένα κορόμηλα μας στο σουρωτήρι  και το σουρωτήρι μέσα στο ταψί μας, φωνάζουμε ότι αρσενικό κινείται στον περιβάλλοντα χώρο και είναι εύκαιρο να μας βοηθήσει. Πατέρας, μικρός αδελφός, σύζυγος κτλ…Οι παλιότερες δεν το έκαμαν αλλά αυτές δεν έδιναν εικοσάευρο στο μανικιούρ τους! Βάζουμε λοιπόν τον εθελοντή μας να πατήσει με δύναμη τα βρασμένα φρούτα στο σουρωτήρι. Ο χυμός τους βγαίνει από αυτό και χύνεται στο ταψάκι μας  και μέσα του απομένουν μοναχά τα φλούδια τα οποία και πετάμε ή αν δεν έχουμε καταφέρει να εξαφανίσουμε τη μάνα μας από την κουζίνα τα δίνουμε σε αυτήν να τα κάμει αναψυκτικό κορόμηλο ( μπλιαχ! Αλλά μάνα είναι μόνον μία).

Βήμα έκτον: στο ταψάκι μας που έχει τον πολτό των κορόμηλων προσθέτουμε λίγο από το νερό του βρασίματος τους που κρατήσαμε και τόση ζάχαρη όσο το φρούτο μας. Πχ για ένα κιλό φρούτο θέλουμε ένα κιλό ζάχαρη. Οι γλυκαντζούδες..οι άλλες, οι μετρημένες και μισό να βάνουν καλό είναι…Τι ταψί μας το βάζουμε στο φούρνο για μια ωρίτσα περίπου, ίσαμε να ρουφήξει το γλυκό τα νερά του  και  να δέσει.

Βήμα έβδομον και καλύτερο: Το επόμενο πρωινό ξυπνάμε πρώτες κα καλύτερες και τσακίζουμε το μισό ταψί με φρέσκο ψωμί! Ότι περισσέψει –και για να μην μας πουν γαιδούρες φροντίζουμε κάτι να περισσέψει- το βάζουμε σε γυάλινα αποστειρωμένα βάζα και… καλή τους Όρεξη!

Advertisements

About Στάλα στη μνήμη

Ό,τι παρήλθε, πέρασε και δεν ξαναγυρίζει. Μ' αν είχε λάμψη δυνατή και πάλι θα φωτίζει. Κ. Καραθεοδωρή View all posts by Στάλα στη μνήμη

2 responses to “Μαρμελάδα Κορόμηλο (συνταγή ασό Καρς μερέα)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: