ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ. ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΥΖΩΙΑ: ΚΕΦΙΡ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ. ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΕΥΖΩΙΑ: ΚΕΦΙΡ

Ένας μύκητας με συμπεριφορά κατοικίδιου που οι δικοί μας τον έφεραν από την πατρίδα. Εκεί τον γνώρισαν από τους Καυκάσιους οι οποίοι του οφείλουν την μακροζωία τους! Ο μικρός και εξαιρετικά ήσυχος για pet, μύκητας μας, κάμει ένα μικρό θαύμα κάθε ημέρα: μετατρέπει το γάλα μας μέσω ζύμωσης σε κεφίρ, τελικό προιόν με εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες για τον άνθρωπο.

Αφήστε τα “αχ βαχ εγώ στο χωριό μου έπινα Ντομ Περινιόν με το γεύμα μου” και προμηθευτείτε τον από ένα φίλο, δώστε του το ονοματάκι του, αγαπήστε τον κι αυτός θα σας το ανταποδόσει πολλές φορές! Την Ντομ Περινιόν σερβίρετε την στην αντιπαθητική ξαδέλφη…Για μας κρατάμε τα καλύτερα!

Πως δουλέυουμε με το κεφίρ μας:

Τα 100 γραμμάρια κεφίρ χρειάζονται 12 ώρες γαι να ζυμώσουν 500 ml γάλα και 24 ώρες για να ζυμώσουν 1 lt.
Πλένουμε με κρύο νερό το κεφίρ μας και με ζεστό το σκεύος στο οποίο θα γίνει η ζύμωση.
Τα αφήνουμε σε ζεστό σχετικά σημείο ήσυχα να αλληλεπιδράσουν κι όταν είναι έτοιμο το ρόφημα μας σουρώνουμε το μείγμα. Το κεφίρ το πίνουμε, ενώ τον μύκητα του κεφίρ τον ξεπλένουμε και είτε τον ξαναχρησιμοποιούμε είτε τον βάζουμε σε κλειστό μπωλ με νερό και λίγο γάλα και στο ευγείο μέχρι την επόμενη φορά που θα τον χρειαστούμε.

Συμβουλές προς αρχάριους φιλόζωους:
Τα σκευη που χρησιμοποιούμε όταν δουλεύουμε με κεφίρ φροντίζουμε να είναι από φυσικά υλικά όπως πηλός και γυαλί.
Αν λείψουμε για πανω από 15 ημέρες και κανείς δεν υπάρχει διαθέσιμος να φροντίσει το καλό μας κατοικίδιο το πλένουμε, το στραγίζουμε και το βάζουμε στην κατάψυξη.
Και δεν ξεχνάμε να ζυγίζουμε τον αγαπημένο μας Ιβάν καθε εικοσαήμερο περίπου αν τον χρησιμοποιούμε τακτικά. Η χρήση του τον μεγαλώνει και εμείς πρεπει να ξέρουμε το βάρος του για να προσθέτουμε τη σωστή ποσότητα κεφίρ στο γάλα μας για να γίνει σωστά η ζύμωση τους.
Αν παραμεγαλώσει ΔΕΝ πετάμε αυτό που μας περισσεύει. Είναι μεγάλο κρίμα..Σαν εκείνο το κρίμα που μας έλεγαν οι μανούλες μας πως παίρναμε όταν πετούσαμε το ψωμί. Ενάντια στις ανθυγιεινές και καρκινογόνες σύγχρονες συνθηκες ζωής μας,το κεφίρ είναι πολύτιμο όπλο.

Αντί να το πετάξετε, χαρίστε το!

Advertisements

About Στάλα στη μνήμη

Ό,τι παρήλθε, πέρασε και δεν ξαναγυρίζει. Μ' αν είχε λάμψη δυνατή και πάλι θα φωτίζει. Κ. Καραθεοδωρή View all posts by Στάλα στη μνήμη

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: