ΣΕΛΙΝΟ κι ένα μυστικό από την Πόντια γιαγιά Λισάβ.

Η γιαγιά Λισάβ έφτιαχνε κάθε που άρχιζε να χειμωνιάζει ένα αφέψημα χρησιμοποιώντας τόσο τη ρίζα του σέλινου όσο και τα πράσινα μέρη του. Τα έπλενε καλά, τα έκοβε σε κομμάτια και τα έβραζε σε νερό και χατηρικά για μένα που είμαι λάτρης και δεν το έπινα αλλιώς, προσέθετε αλάτι. Μετά από ολιγόλεπτο βρασμό, σούρωνε τον χυμό και όταν κρύωνε τον πίναμε για να έχουμε αντοχές και να μην αρρωστήσουμε το Χειμώνα. Άμα έπιανε Άνοιξη και είχε ήλιο και ήθελα να το πιω γιατί μου άρεσε να το αναμιγνύω με το ντοματόζουμο μου, δε με άφηνε, έλεγε πως είμαι “άσπρη” κι εγώ ευχόμουν μέσα μου να χα γεννηθεί μαύρη!

Μεγάλη πια κι ασχολούμενη με τα βότανα έμαθα το γιατί: το σέλινο σε συνδυασμό με τον ήλιο προκαλεί σε άτομα με ευαίσθητο δέρμα αλλεργίες που εμφανίζονται ως δερματίτιδες.
Κατά τα άλλα είναι ιδανικό ρόφημα για τώρα που Χειμωνιάζει και βοηθά πολυ το ανοσοποιητικό καθώς και στον μεταβολισμό και το χάσιμο βάρους. Βοηθά επίσης πολύ σε όσους έχουν αθριτικά και ρευματισμούς.
Τέλος, μια χαρά στολίζει την κουζίνα μας μέσα σε ένα βάζο με νερό μέχρι να πάρουμε απόφαση αν θα το φυτέψουμε ή θα το κάμουμε ρόφημα να το πιούμε 🙂

About Στάλα στη μνήμη

Ό,τι παρήλθε, πέρασε και δεν ξαναγυρίζει. Μ' αν είχε λάμψη δυνατή και πάλι θα φωτίζει. Κ. Καραθεοδωρή View all posts by Στάλα στη μνήμη

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: