Κάστανο. Το!!! γλυκό του κουταλιού

Κάστανο.. το γλυκό του κουταλιού, το Πολίτικο, το λαχταριστό το… μπελαλίδικο αλλά χαλάλι του!

Μια συμβουλή που δίδω σε όσες δεν κάμουν γλυκό κάστανο συχνά είναι όταν το αποτολμήσουν να δουλέψουν με μικρές ποσότητες ουτώς ώστε ότι κι αν πάει στραβά να μην έχουν να κλαίνε πάνω από κιλά γλυκού που δεν τρώγεται, αλλά ευχαρίστως πετιέται στης γλωσούς γειτόνισσας το κεφάλι.
Το γλυκό κάστανο έχει πολλές συνταγές. Το καλύτερο όμως το τρώει κάποιος στην Πόλη κι από Πολίτισσας χέρι κι αυτό είναι κουζίνας θέσφατο μιας και οι μερακλούδες Πολίτισσες άμα είναι να κάμουν κάστανο ξημεροβραδιάζονται με τις μερες πάνω από το γλυκό για να δέσουν σωστά το κάστανο με το σιρόπι του.
Παίρνουμε λοιπόν μισό κιλό κάτσανα και τα χαράσουμε σταυροειδώς στην κορυφή τους αλλά δεν φτάνουμε στη σάρκα τους. Τα βράζουμε για δέκα μόνον λεπτάκια, άντε ένα τέταρτο και μετά τα κρυώνουμε και τα ξεφλουδίζουμε κι από τις δύο φλούδες τους, προσέχοντας μη μας σπάσουν ( προσωπικά επίτηδες δεν προσέχω κι έτσι όλο το γλυκό μένει για το σπίτι και όχι για κεράσματα!). Στη συνέχεια τα βράζουμε χωρίς τη φλούδα τους μέχρι να τα νοιώσουμε πως εγίνανε μαλακά.
Σε άλλη κατσαρόλα βάζουμε μισό κιλό ζαχαρη και δυο ποτήρια νερό και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε μέσα τα κάστανα μας και τα σιγοβράζουμε για κανένα δεκάλεπτο. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε μέσα ένα ξύλο κανέλλας και ίσως λίγα γαρύφαλλα αν τα χουμε πρόχειρα και το χυμό από μισό λεμόνι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα κι αφήνουνε το σιρόπι να ποτίσει το κάστανο μας. Την επόμενη ημέρα αν όλα έχουν παει καλά και τα κάστανα μας είναι μαλακά σιγοβράζουμε για άλλα 5 λεπτάκια το γλυκό μας και το αφήνουμε να κρυώσει. Εγώ σε αυτήν τη φάση το τελειώνω και το βάζω στα βάζα αλλά η αυθεντική συνταγή θέλει άλλες δυο μέρες να γίνεται η ίδια διαδικασία του σιγοβρασίματος για 5 λεπτα, του σκεπασματος με την πετσετα και της ηρεμίας του γλυκού για 24 ώρες.

Σε όσες το επιχειρήσουν “καλοφάγωτο!”. Είναι ότι πιο νόστιμο σε γλυκό κουταλιού

Advertisements

About Στάλα στη μνήμη

Ό,τι παρήλθε, πέρασε και δεν ξαναγυρίζει. Μ' αν είχε λάμψη δυνατή και πάλι θα φωτίζει. Κ. Καραθεοδωρή View all posts by Στάλα στη μνήμη

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: