Λικέρ Μυρωδικών.

Λικέρ Μυρωδικών. (Μέντα και δυόσμος. Συνταγή Ποντίας εγγονής )

Για να φτιάξουμε αυτό το ξεχωριστό σμαραγδί λικέρ θέλουμε ένα ματσάκι μέντας, ένα ματσάκι δυόσμου, αλκοόλ της αρεσκείας μας γύρω στο ένα λίτρο και ζάχαρη γύρω στα 500 γραμμάρια και λιγότερο γιατί βγαίνει πολύυυυυυυυ γλυκό.
Το αλκοόλ το επιλέγουμε σύμφωνα με τα γούστα μας. Μπορεί να ναι ούζο, τσίπουρο, κονιάκ ή για τις πιο μοντέρνες βότκα. Η γιαγιά και η μαμά μου ψηφίζαν δαγκωτό ούζο, αν και οι περισσότερες κυρίες που γνωρίζω προτιμούν το κονιάκ. Εφέτος το λικέρ μέντας μου το έφτιαξα με τσίπουρο που μου το πρότειναν για καλή ιδέα.
Σε μεγάλο γυάλινο βάζο που κλείνει καλά βάζουμε την μέντα και τον δυόσμο κομμένα σε ψιλά κομμάτια και φυσικά αφού πρώτα τα έχουμε καλοπλύνει. Χωρίς να προσθέσουμε κάτι άλλο κλείνουμε το βάζο μας και αφήνουμε τα μυρωδικά μας να βγάλουν το χρώμα και το άρωμα τους στο αλκοόλ μας. Το ξανανοίγουμε δέκα μέρες μετά και προσθέτουμε τη ζάχαρη. Το βάζο μας το αφήνουμε για 30 ημέρες ήσυχο και μοναχά που και που το ανακινούμε απαλά.
Στη συνέχεια το σουρώνουμε σε τσαντίλα τουλάχιστον δυο φορές μη και μείνει τίποτε μέσα , το βάνουμε σε γυάλινο μπουκάλι και το φυλάμε με τα ηδύποτα μας στην κάβα μας.

Σε όσες το δοκιμάσουν, Καλή επιτυχία!

.Αν δεν θέλουμε να κάμουμε τη διαδικασία των 30 ημέρων για να δέσει ζάχαρη με αλκοόλ, τότε καταφεύγουμε στη λύση του βρασίματος.

.Υπάρχει ακόμη ενα μυστικό στα λικέρ και βρίσκεται στο βράσιμο και στο σούρωμα τους. Εγώ μαθημένη από τα χούγια της γιαγιάς και της μαμάς το θέλω πηχτό το λικέρ μου για να το βάνω και στα γλυκά μου, οπότε  όταν το βράζω δένω σε πηχτό σιρόπι και κάμω μόνον ένα σούρωμα με τουλπάνι. Στο λικέρ όμως που έχω για κέρασμα προσέχω και κάμω τουλάχιστον δύο σουρώματα, αλλιώς σερβίρεται μόνον με παγάκι.

Και μια φοβερή επισήμανση απο τη φίλη μου τη Βάσω, που ειλικρινά δεν την είχα σκεφθεί: μουσική μαζί με το ξεμάτιασμα του ποτού μας! Και δη Ποντιακή! Η μουσική ως γνωστόν επηρεάζει το υγρό…Για να μη μας βγει αγριεμένο όμως, προτείνω ευγενή ακούσματα..Χαλάι, Τικ αργόν, άντε και κανά Σαρίκουζ!

Advertisements

About Στάλα στη μνήμη

Ό,τι παρήλθε, πέρασε και δεν ξαναγυρίζει. Μ' αν είχε λάμψη δυνατή και πάλι θα φωτίζει. Κ. Καραθεοδωρή View all posts by Στάλα στη μνήμη

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: