Σπιτικό παραδοσιακό γιαούρτι, όπως το έφτιαχνε η γιαγιά Λισάβ.

Το σπιτικό γιαούρτι είναι πανεύκολο, πολύ εύγεστο, υγιεινό και σε καιρούς ΔΝΤ η τέλεια οικονομική λύση γιατί με 1,30 του ευρώ φτιάχνεις ποσότητα που για να την αγοράσεις θα έδινες 5!

Για ένα λίτρο γάλα θέλουμε μια κουταλιά της σούπας γεμάτη αρχοντικά μέχρι τα πάνω της γιαούρτι.

Τι θα κάμουμε με τούτα τα υλικά:
Πρώτα θα βάλουμε το γάλα στη φωτιά κα μόλις ξεκινήσει να βράζει θα κόψουμε το βρασμό αποσύροντας την κατσαρόλα. Θα αφήσουμε το γάλα από μόνο του να γίνει χλιαρό τόσο όσο αν βάλουμε το δάχτυλο μας μέσα αυτό να μην καίγεται τουλάχιστον για δέκα και πέντε δευτερόλεπτα. Όσες έχουν θερμόμετρο κουζίνας η θερμοκρασία πρέπει να ναι στους 45 βαθμούς για να μη γίνει το γιαούρτι μας ξινό.
Διαλύουμε το γιαούρτι σε λίγο γάλα και όλο μαζί μετά στην κατσαρόλα μας.
Σε αυτή τη φάση θέλουμε να κρατήσουμε αυτήν τη θερμοκρασία στο σκεύος μας για τουλάχιστον 3 με 4 ώρες. Μια καλή ιδέα είναι να βάλουμε το σκεύος στο φούρνο στους περίπου 50 βαθμούς και δεν το ξανακουνάμε μέχρι να τελειώσουν όλα.
Η μητέρα μου όμως δε χρησιμοποιούσε ποτέ τη λύση του φούρνου. Αυτή σκέπαζε το γιαούρτι με κουβέρτα, το βάζε σε μια ζεστή γωνιά και το άφηνε όλο το βράδυ μέχρι να κολλίζ.
Η βασική συνταγή λέει πως μετά το κόλλημα, μετά την πήξη δηλαδή καλό είναι να μην μπει αμέσως το γιαούρτι στο ψυγείο. Μια μέρα σε θερμοκρασία δωματίου του κάμει καλό!

Σε όσους το φτιάξουν καλοφάγωτο να ναι!

Advertisements

About Στάλα στη μνήμη

Ό,τι παρήλθε, πέρασε και δεν ξαναγυρίζει. Μ' αν είχε λάμψη δυνατή και πάλι θα φωτίζει. Κ. Καραθεοδωρή View all posts by Στάλα στη μνήμη

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: