«Σοκολατάκι παρακαλώ;»

«Σοκολατάκι παρακαλώ;»

«Ευχαριστώ! Ευχαριστώ!» κι άπλωμα του χεριού στη σοκολατιέρα με το χαμόγελο να φθάνει μέχρι τα αυτιά!

Οι επισκέψεις στις γιορτές πολύ μου άρεσαν γι αυτόν και μόνον τον λόγο. Κατά τα άλλα ήταν πολύ βαρετές με τους μεγάλους να κάθονται στο σαλόνι και να συζητούν πίνοντας το λικέρ τους κι εμάς τα μικρά ντυμένα στα καλά μας να μας έχουν απιθωμένα σαν τις κούκλες στον καναπέ στη σειρά, στρατιωτάκια ακούνητα, αμίλητα,αγέλαστα. Ε μη λέει κι ο κόσμος μας είχαν χωρίς τρόπους κι ανατροφή. Θαρρείς και δεν ήξερε η μάνα του Θοδωρή που της τσουρουμάδαγα τις τριανταφυλλιές τι ανατροφή όλον τον υπόλοιπο χρόνο είχα. Φευ!

Το σοκολατάκι που κεράστηκα κι έφαγα, ήξερα βέβαια πώς θα το πλήρωνα αργότερα πολύ ακριβά, όταν η μάνα μου στο σπίτι με καταχέριαζε που το πήρα και θα λεν «οι ανθρώπ κ έχουμε να τρώμεν» συμπληρώνοντας το σκηνικό με εμένα βαλαντωμένο στο κλάμα  με το απείρου κάλλους σχολιασμό, «αμόν γουλερία εφτάς», αλλά καταβάθος σκασίλα μου. Στο καταχέριασμα συνηθισμένη ήμουν.

Κι άμα μεγάλωσα ουδόλως παιδικά τραύματα δεν μου απέμειναν.. Μια χαρά κερνιέμαι αλλά και φτιάχνω τα δικά μου σοκολατάκια τα οποία και παρεμπιπτόντως και για έναν περίεργο λόγο που δεν είναι του παρόντος να αποκαλυφθεί, δεν φθάνουν στους επισκέπτες μου.

Η αγαπημένη μου συνταγή είναι τα γεμιστά σοκολατάκια με δαμάσκηνο και καρύδι.

Παίρνουμε 40  περίπου δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι και τα σκίζουμε στη μέση με ένα μαχαίρι.  Εκεί τοποθετούμε μισό καρύδι και σφιχτά τα κλείνουμε πατώντας τα δυνατά με το χέρι μας, μη και μας χαλάσουν όταν τα περάσουμε από τη σοκολάτα.

Σε ένα μπεν μαρί λειώνουμε 100 γραμμάρια κουβερτούρα και 200 γραμμάρια  σοκολάτα γάλακτος. Μόλις η σοκολάτα λειώσει ρίχνουμε το γεμιστό δαμάσκηνο μέσα το κλωθογυρνάμε να πάει παντού η σοκολάτα και το βάζουμε προσεκτικά να στεγνώσει σε μια λαδόκολλα. Σε αυτήν τη φάση η διαδικασία πρέπει να είναι ταχεία ωστέ να περαστούν και τα 40 κομμάτια μας με σοκολάτα πριν αυτή προλάβει και κρυώσει .

Καλή και γλυκιά επιτυχία σε όσους το φτιάξουν! Το καλοφάγωτο εννοείται κι ως τούτο παραλείπεται.

Αν παρεμπιπτόντως την ώρα που λύωνετε τη σοκολάτα σας πάρει η εξαδέλφη σας τηλέφωνο κι αρχίσετε να περνάτε έως γενεές δεκατέσσερες πίσω,όλο σας το σόι  και το τι έπραξαν από τότε έως τα τώρα, υπάρχει η πιθανότητα να σας στεγνώσει η σοκολάτα. Κανέναν πανικός! Συνεχίζοντας την ευγενή συνομιλία με την εξαδέλφη, ρίχνετε λίγο λάδι στη σοκολάτα και επαναφέρετε την υφή της.

About Στάλα στη μνήμη

Ό,τι παρήλθε, πέρασε και δεν ξαναγυρίζει. Μ' αν είχε λάμψη δυνατή και πάλι θα φωτίζει. Κ. Καραθεοδωρή View all posts by Στάλα στη μνήμη

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: