Το καρεκλάκι της γιαγιάς Λισάβ,η λαδομπογιά της μάνας και τα λέλουδα της κόρης…

Η γιαγιά Λισάβ, όταν ακόμη ζούσε στο χωριό, συνήθιζε όταν καθόταν, να μην «κρεμάουνταν» τα πόδια της κάτω και πάντα χρησιμοποιούσε υποπόδιο.  Αν και για να πω την αλήθεια, πιο πολύ  θυμάμαι αυτήν να κάθεται σε αυτό, παρά αυτό να υποβαστάζει τα κουρασμένα  της άκρα. Συχνότερα πάλι η γιαγιά καθόταν χάμω στη γη και στο καρεκλάκι της έβαζε να ξεκουραστεί η ρόκα της ή το μπαστουνάκι της. Χρόνια μετά το θάνατο της και τακτοποιώντας τα πράγματα της αποθήκης έπεσα πάνω σε ένα από τα καρεκλάκια της. Μου άρεσε πιότερο των άλλων γιατί φαινόταν πως κάποιος το φτιάξε με υποτυπώδη εργαλεία και δεν ήταν από τα αγοραστά που της παίρναμε όταν ζούσε πλέον μαζί μας στην πόλη.

Η μάνα μου φυσικά το περιέλαβε με την αγαπημένη της  λαδομπογιά ενόσω εγώ λιποθυμούσα από την ιεροσυλία. Αναγκάστηκα λοιπόν και  πήρα όλο το θέμα ολίγον φιλοσοφικά: τρεις γενιές προσφυγοπούλες βάνουν ότι η κάθε μια μέσα της έχει, πάνω σε ένα καρεκλάκι. Έτσι τούτο και η μάνα μου γλύτωσαν το πέταγμα στο ρέμα και με ένα πινελάκι του δωσα λίγο χρώμα και φρεσκάδα ζωγραφίζοντας πάνω του λουλούδια.

Δεν ξέρω γιατί, μα με φέρνει πίκρα στην καρδιά κι έναν κόμπο στο λαιμό κάθε που ένα κομμάτι δικό τους  πετιέται στα σκουπίδια. Πέρασαν τόσες φτώχιες που ακόμη κι ένα παλιό κακοφτιαγμένο καρεκλάκι, ήταν πολυτέλεια γι αυτούς. Πετώντας το , νοιώθω πως πετάμε την ανάγκη τους κι ίσως ίσως και το άρωμα που αφήνει η νοσταλγία τους στην Μνήμη μας.

Ενώ με ένα πινελάκι, λίγο χρώμα κι άντε… κι ένα τενεκεδάκι λαδομπογιά, μπορούμε να τους κρατήσουμε λίγο ακόμη στη Ζωή..

Advertisements

About Στάλα στη μνήμη

Ό,τι παρήλθε, πέρασε και δεν ξαναγυρίζει. Μ' αν είχε λάμψη δυνατή και πάλι θα φωτίζει. Κ. Καραθεοδωρή View all posts by Στάλα στη μνήμη

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: