Λουλούδια κρεμασμένα ανάποδα

Η γιαγιά Λισάβ είχε μεγάλη αγάπη σε ότι στον ήλιο ξέραινε. Χρόνια ολόκληρα τη θυμάμαι παιδί να αποξηραίνει ότο ο νους μπορεί να φανταστεί: βοτάνια, λέλουδα..μακαρίνες! Από την Πατρίδα μαθημένη σε ζωή δύσκολών καιρικών συνθηκών, ο ήλιος ήταν γι αυτήν ευλογία και η ζέστη του, την βοηθούσε να διατηρεί όλο το χρόνο κείνα που θελε για την κουζίνα της κι όχι μόνο. Το μεράκι της το πήρα κι εγώ και πλέον αποξηραίνω ακόμη και τον Χειμώνα και όχι μοναχά τα όσα χρειάζομαι για την κουζίνα μου αλλά και για τη διακόσμηση του σπιτιού. Σε σημεία σημεία στους τοίχους έχω βάνει κρεμαστρούλες που βοηθούν στην αποξήρανση και τελικά γεμίζοντας τες το τελικό αποτέλεσμα έχει και διακοσμητική χάρη. Η αποξήρανση των λουλουδιών γίνεται με το κρέμασμα τους ανάποδα σε ματσάκια και το άφημα τους για μέρες σε δωμάτια χωρίς υγρασία τον Χειμώνα και σε σκιερά μέρη το Καλοκαίρι.
Πριν τα κρεμασουμε σκουπίζουμε προσεκτικά οτιδήποτε πάνω τους θυμίζει υγρασία ή τα στεγνώνουμε απαλά με το σεσούαρ. Τα κρεμάμε ανάποδα και τα αφήνουμε ήσυχα για όσο χρειαστεί να χάσουν όλους τους χυμούς τους. Όταν πλέον ξεραθούν καλά επειδή γίνονται ευπαθή, πολλές τα ψεκάζουν με λάκ μαλλιών για να κρατήσουν το σχήμα τους. Προσωπικά το αποφεύγω για τα χημικά που περιέχει η λακ. Μια λύση είναι ο ψεκασμός τους με λεμόνι και το γρήγορο στέγνωμα τους σε ζεστό αλλά χαμηλής εντάσεως αέρα. Έτσι και δε χαλάνε εύκολα και μοχομυρίζει λεμόνι ο τόπος.

Advertisements

About Στάλα στη μνήμη

Ό,τι παρήλθε, πέρασε και δεν ξαναγυρίζει. Μ' αν είχε λάμψη δυνατή και πάλι θα φωτίζει. Κ. Καραθεοδωρή View all posts by Στάλα στη μνήμη

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: