Μεθυσμένα κυδώνια

Τα μεθυσμένα κυδώνια της γιαγιάς Λισάβ ( που μια χαρά ήταν αυτά από μόνα τους..η εγγονή τα κατάντησε αλκοολούχα κι αλκοολικά..Η γιαγιά καμία ευθύνη δε φέρει..).

Η γιαγιά όταν ζούσε έφτιαχνε ένα πολύ εύκολο γλυκό με κυδώνια του οποίου την βασική συνταγή κράτησα κι εγώ κάθε που θέλω κάτι γρήγορο, εύκολο και πεντανόστιμο να σερβίρω. Σε αυτήν, απλά πρόσθεσα λικέρ κράνο και κανέλα που τα αγαπώ πολύ. Η βασική συνταγή έχει να κάμει με τις κομπόστες που τα απογεύματα έκαμαν στα γρήγορα οι γιαγιάδες μας σαν κρύωνε ο καιρός .
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τα κυδώνια μας καθαρισμένα από το χνούδι και τα μαυράδια της φλούδας, ζάχαρη- όσες χούφτες κομμένα κυδώνια τόσες κουταλιές της σούπας αλλά όχι γεμάτες μέχρι τον ουρανό κι ακόμη παραπέρα-νερό να φτάνει μέχρι τη μέση του κυδωνιού στην κατσαρολίτσα, κανέλα σε σκόνη και δυο γεμάτα ποτηράκια του λικέρ κράνο.( Και τρία για τους φίλους αυτού του τέλειου λικέρ δεν πειράζουν). Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε γύρω στο εικοσάλεπτο και πολύ λέω, αλλά ο βρασμός εξαρτάται από το πόσο ώριμα είναι τα κυδώνια μας. Γενικά βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν και το σιρόπι μας ναι μεν να δέσει γιατί δεν το θέλουμε κομπόστα αλλά να μην παραδέσει. Να ναι αραιό.
Τα σερβίρουμε σκέτα ή συνοδεύουμε με αυτά σιμιγδαλένιο χαλβά.
Καλοφάγωτα σε όσους τα φτιάξουν!


Advertisements

About Στάλα στη μνήμη

Ό,τι παρήλθε, πέρασε και δεν ξαναγυρίζει. Μ' αν είχε λάμψη δυνατή και πάλι θα φωτίζει. Κ. Καραθεοδωρή View all posts by Στάλα στη μνήμη

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: