Τσίχλα Πρόπολης!

Ένα μικρό θαύμα για τον ανθρώπινο οργανισμό, την προφύλαξη μα και την ίαση του από πληθώρα ασθενειών αποτελεί η ουσία με την οποία οι μέλισσες σφραγίζουν την κυψέλη τους, γνωστή σε εμάς ως πρόπολη. Εμείς στο χωριό μας μελίσσια δεν είχαμε μα πρέπει να χε η γιαγιά στον Πόντο γιατί όλα περί μελιού και παραγώγων του μια χαρά τα εγνώριζε και μας τα σύστηνε.

Την πρόπολη  που μας έφερναν την προορίζαμε είτε για εσωτερική είτε για εξωτερική χρήση, σε διάφορες μορφές. Η πιο συνηθισμένη μορφή για εσωτερική χρήση ήταν και είναι στο σπίτι μας η τσίχλα Πρόπολης γιατί είναι και η εύκολη λύση και βοηθά πολύ συν τοις άλλοις και στη διατήρηση μιας άψογης στοματικής υγιεινής.

Από την τελική πρόπολη μετά τον καθαρισμό της αρχικής, κόβουμε ένα μικρό κομματάκι (πως είναι ένα μπιζέλι; Ε τόσο σε μέγεθος περίπου), το  βάζουμε στο στόμα και χαλαρά το μασάμε μέχρι να νοιώσουμε κάψιμο. Μετά δεν το φτύνουμε, μα το καταπίνουμε για να συνεχίσει την ιαματική δράση του  στο στομάχι μας και εσωτερικά μετά την πέψη και σε όλον τον οργανισμό μας.

Πριν φτάσουμε όμως στο σημείο να αρχίσουμε να κόβουμε κομματάκια από την πρόπολη μας για μάσημα οφείλουμε να την καθαρίσουμε.

Ο καθαρισμός της γίνεται με την αλλαγή νερού. Την βάζουμε σε δοχείο με νερό κι αλλάζουμε το νερό ανά μερικές ώρες, μέχρι αυτό να βγει καθαρό, χωρίς σκουπιδάκια.

Προαιρετικά την καθαρίζουμε κι από το κερί της βράζοντας την σε μπεν μαρί μαζί με νερό (να μην την καλύπτει) και ζεσταίνοντας το μίγμα για περίπου 5 λεπτά μα όχι το νερό να φτάσει σε  σημείο βρασμού. Μετά αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει και το κερί που μένει πάνω πάνω το αφαιρούμε.

Την καθαρή πρόπολη μας τη βάζουμε σε σακουλάκι και μετά στο ψυγείο για να κρυώσει πολύ καλά. Στη συνέχεια την κόβουμε σε μικρά κομματάκια κι από αυτά παίρνουμε ένα και μασούμε κάθε φορά. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε και δυο και τρεις φορές κάθε ημέρα.

Μεγάλη προσοχή οφείλουμε να δώσουμε στο ήθος του προμηθευτή μας γιατί πολύ εύκολα η πρόπολη που εμείς την παίρνουμε για να μας κάμει καλό να ναι η ακατάλληλη και αντί να μας ωφελήσει να μας επιβαρύνει.

Ακατάλληλη θεωρείται η παλιά πρόπολη, η πέραν των δύο ετών, αν κι εγώ ζητώ πάντα πρόπολη έτους. Επίσης ακατάλληλη είναι η πρόπολη που συλλέγεται από κυψέλες που έχουν έρθει σε επαφή με ναφθαλίνη καθώς επίσης κι αυτή που αφαιρείται από κουφάρια  ζώων που πέθαναν στην προσπάθεια τους να εισχωρήσουν στην κυψέλη και καλύφθηκαν από αυτήν (το εντυπωσιακό μάλιστα είναι πως τα πτώματα των ζώων λόγω των αντισηπτικών ιδιοτήτων της πρόπολης δεν αποσυντίθενται!).

Για τα θεαματικά οφέλη της μάσησης τσίχλας πρόπολης δε θα επεκταθώ, θα πω μόνον πως το μοναδικό μειονέκτημα της είναι το ότι δεν κάμει μεγάλες τσιχλόφουσκες. Ούτε και μικρές βεβαίως. J

Advertisements

About Στάλα στη μνήμη

Ό,τι παρήλθε, πέρασε και δεν ξαναγυρίζει. Μ' αν είχε λάμψη δυνατή και πάλι θα φωτίζει. Κ. Καραθεοδωρή View all posts by Στάλα στη μνήμη

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: