Σφολιάτα, το κρουασάν του πρόσφυγα

Image

Σφολιάτα στα χωριά μας δεν είχαμε. Αλλά άμα οι υποχόνδριες μάνες μας, μας τραβολόγαγαν στους γιατρούς στη Σαλονίκη, για να μας καλοπιάσουν μετά για την ταλαιπώρια, μια ώρα στη σακαράκα που ο θεός να το κάμει λεωφορείο, κερνούσαν μπουγάτσα στο Βαρδάρη. Τέτοια χλίδα! Παρεμπιπτόντως, μπουγάτσα είναι η σφολιάτα με κρέμα ασχέτως τα νεωτεριστικά φληναφήματα και πομφόλυγες που ακούγονται κατά καιρούς ανά την -Βόρεια και Νότια- Επικράτεια. Όλα τα άλλα είναι πίττες με φύλλο σφολιάτας που άμα έχουν τυρί ως γέμιση λέγονται τυρόπιττες- πρωτάκουστο ε;- άμα έχουν πατάτα, πατατόπιττες κοκ.

Η συγκεκριμένη συνταγή με σφολιάτα είναι άκρως χορταστική κι απολαυστική με αυτοσχέδια γέμιση μιας και στην προσφυγική ποντιακή κουζίνα το ευφάνταστο όπως και το «με το μάτι» αποτελούν παράδοση.  Πολύ μετά βγήκαν οι Τσελεμεντέδες…

Το πως θα την φτιάξουμε τώρα:

Αλείφουμε το ταψί μας με λαδάκι, ελαιόλαδο, και ξεχνάμε τα βούτυρα που φράζουν τις αρτηρίες. Στρώνουμε την σφολιάτα και ετοιμάζουμε την γέμιση μας.

Αρχικά βράζουμε πατάτες σε νερό με αλάτι, γιατί ανάλατη πατάτα ούτε για την πεθερά δεν την ευχόμαστε και τις κάμουμε πουρέ με γάλα, νερό και λίγο λαδάκι. Ρίχνουμε στον πουρέ μας όσο είναι καυτός, δυόσμο και μπόλικο θρυμματισμένο τυρί και το μείγμα το βάζουμε στο ταψί μας. Από πάνω ψιλοκόβουμε μια κόκκινη και μια πράσινη πιπεριά, μια στρώση με ελιές -χωρίς τα κουκούτσια τους-και μια στρώση ντομάτες σε ροδέλες.

Από πάνω σκεπάζουμε με φύλλο σφολιάτας το οποίο αλείφουμε με λίγο κρόκο αυγού και πασπαλίζουμε με τόνους σουσάμι (όσες είναι σε δίαιτα αυτό το βήμα το παραλείπουν. Επίσης παραλείπουν και το δεύτερο κομμάτι πίτας στο σερβίρισμα).

Ψήνουμε σε προθερμανσμένο φούρνο στους 180 για κανα σαραντάλεπτο ή μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει η σφολιάτα μας. Σε όσους την επιχειρήσουν είπαμε: όχι δεύτερο κομμάτι πριν από το γιαούρτι της δίαιτας

About Στάλα στη μνήμη

Ό,τι παρήλθε, πέρασε και δεν ξαναγυρίζει. Μ' αν είχε λάμψη δυνατή και πάλι θα φωτίζει. Κ. Καραθεοδωρή View all posts by Στάλα στη μνήμη

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: