Το μπουγιουρντί της Δέσποινας

Image

Η Δέσποινα ουδόλως Πόντια είναι. Ούτε καν νύφη την επήραμε στο χωριό. Απλά μας αγάπησε, της άρεσε και το μέρος κι έφτιαξε το παραθεριστικό της στη δική μας γη. Καλή ψυχή μας η δόλια, αντέχει και μας ανέχεται στο μέτρο των ανθρώπινων δυνατοτήτων γιατί δεν είμαστε κι εύκολοι άνθρωποι είναι η αλήθεια. Συχνά πυκνά τα καλοκαίρια ή στις γιορτές του Χειμώνα τρώμε στο σπίτι της και για να μην καυγαδίσουμε οι… φιλενάδες για τις γευστικές μας προτιμήσεις σμίγουμε τις συνταγές της καταγωγής μας κι ότι βγει. Το συγκεκριμένο μπουγιουρντί κρατά τη βάση του κλασσικού Βορειοελλαδίτικου ορεκτικού αλλά από την επιμειξία του με παρόμοιες συνταγές από Θάσο, Καλαμπάκα και Σαλονίκη είναι ελαφρώς αγνώριστο. Αγνώριστο μεν μα άκρως γευστικό!

Συνταγή:

Στην κατσαρόλα μας βάνουμε λαδάκι ελαιόλαδο να ζεσταθεί και μέσα κόβουμε μια καυτερή πιπεριά με τα σπόρια της ( εκπτώσεις στο κάψιμο απαγορεύονται). Μέχρι να πάρει χρώμα η πιπεριά μας εμείς κόβουμε και προσθέτουμε μια ντομάτα μεγάλη κομμένη σε μικρά κομμάτια, πιπεριές  πράσινες πέντε στον αριθμό, κομμένες σε ροδέλες και πιπεριές κόκκινες δύο, πάλι σε ροδέλες κομμένες. Αφήνουμε το μίγμα να ρίξει και να ρουφήξει ζουμιά στην κατσαρόλα και προσθέτουμε πλατύφυλλη ρίγανη, δυόσμο κι αλάτι. Με το μάτι σαν μαλακώσουν οι πιπεριές αλλά όχι να γενούν γκέρμπερ ρίχνουμε μέσα τυρί μπόλικο σε κύβους και κασέρι . Σβήνουμε την φωτιά και κλείνουμε με καπάκι την κατσαρόλα. Αφήνουμε έτσι τα τυριά να λιώσουν για κανένα δεκάλεπτο και μετά σερβίρουμε σε πήλινο αν ήμαστε στο χωριό, σε ότι άλλο ταιριάζει στο τραπέζι μας αν στρώσαμε στην πόλη και καλή μας όρεξη!!!!!!!!! Με βούτες πάντοτε!

About Στάλα στη μνήμη

Ό,τι παρήλθε, πέρασε και δεν ξαναγυρίζει. Μ' αν είχε λάμψη δυνατή και πάλι θα φωτίζει. Κ. Καραθεοδωρή View all posts by Στάλα στη μνήμη

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: